Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Laktózová intolerance a její dietní řešení
Bártová, Kateřina ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Bakalářská práce se zabývá laktózovou intolerancí a jejím dietním řešením. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část charakterizuje laktózovou intoleranci, popsána je například patofyziologie, výskyt, klinický obraz, diagnostika, komplikace, terapie a také je zde věnována kapitola mléku a jeho význam především pro děti. Velká část teoretické části je věnována dietnímu řešení. Je zde popsána tolerance laktózy, základní principy diety nízkolaktózové a bezlaktózové, přehledně v tabulkách je uveden obsah laktózy v mléčných výrobcích i informace o skryté laktóze. Také je popsán výběr potravin, které lze konzumovat při laktózové intoleranci - potraviny přirozeně neobsahující laktózu, potraviny se sníženým obsahem laktózy a bezlaktózové a alternativní potraviny. Součástí teoretické části jsou i výživová doporučení v rámci laktózové intolerance. Praktická část se zabývá informovaností laické veřejnosti o laktózové intoleranci. Cílem bylo zjistit, zda respondenti znají základní charakteristiku onemocnění, možnosti stravování při laktózové intoleranci, komplikace spojené s tímto onemocněním a také zda konzumují mléko a mléčné výrobky. Výsledky byly zjišťovány kvantitativním výzkumem pomocí dotazníku. Zjistila jsem, že respondenti znají charakteristiku a komplikace...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.